Funkce Blokovat překlad slouží k úplnému vyřazení nových (dosud nepřeložených) produktů z procesu překladu a tím pádem i z jejich exportu do cílového jazyka (konkrétního připojení).
Pokud je Vaším cílem zabránit exportu konkrétních produktů, je toto nastavení nejvhodnějším řešením. Produkty, které jsou zablokované proti překladu, se automaticky nebudou ani exportovat, dokud nebude blokace zrušena.
Tímto způsobem máte plnou kontrolu nad tím, které produkty se dostanou do cílového jazyka a exportního připojení.
Blokace překladu u již přeložených produktech se týká pouze textů u produktů (nadpis, popis, apod.). Obrázky, ceny a další se na produktu měnit budou. Tohle platí pro již přeložené produkty, které jsou současně již vyexportované do cílového připojení. V takovém případě je potřeba odstranit překlad a produkt zablokovat znovu.
Pokud chcete vybrané produkty blokovat pro akci AI optimalizace textu, tak v při blokaci vyberte výchozí jazyk produktů. Tyto produkty se nebudou odesílat k vylepšení zdrojových textů.
V sekci “Produkty” si označíte produkty, které nechcete překládat:

V dalším kroku si vyberete jazyk, do kterého chcete překlad zablokovat:

Pokud chcete již zablokovaný překlad odblokovat, postup je stejný jako při blokování. V sekci “Produkty” si označíte daný produkt (nebo více produktů), vyberete jazyk a v tlačítku akce místo blokování zvolíte „Odblokovat“.

<aside> 💡
Funkci Blokovat překlad je možné nastavit také v automatizacích (automatických pravidlech). Díky tomu si můžete produkty blokovat automaticky podle vlastních preferencí — například jen určitou značku, kategorii nebo jiný filtr.
Podrobný postup najdete zde:
Jak nastavit automatická pravidla
</aside>